Компанията "Луи Вюитон" (Louis Vuitton), част от групата за луксозни стоки LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), е собственикът на огромен диамант, открит през април 2019 г. в Ботсвана.

"Севело" (Sewelo) е с впечатляващите 1758 карата и само откритият през 1905 г. гигант "Кулинан" от 3106 карата (малко над 621 грама) го превъзхожда в историята като най-големия подобен необработен скъпоценен камък.

Новината потвърди пред "Ню Йорк таймс" Майкъл Бърк, генерален директор на компанията, но той не разкрива сумата, която е платена. Изданието цитира специалисти, според които вероятно става дума за поне 50 милиона долара.

Днес компанията "Лукара" (Lucara Diamond Corp.) съобщи, че в сътрудничество с "Луи Вюитон" и базираната в Антверпен HB Company ще превърне "Севело" в прекрасна бижутерска колекция. "Лукара" ще получи паричен аванс за операцията и ще има 50% дял от шлифованите диаманти.

Освен това 5% от приходите от продажби на колекцията ще се върнат в помощ на общностите в района на мината Кароуе, където бе открит "Севело". В рамките на 4 години това е вторият диамант над 1000 карата, открит в тази мина.

"Севело", което на местния език означава "рядка находка", ще сподели съдбата на "Кулинан", който е разрязан на два диаманта от 530 и 317 карата, които украсяват днес Британската корона.

Според Марсел Прювер, бивш президент на диамантената борса в Антверпен, в света има вероятно само десетина души, които знаят какво да правят с такъв изключителен камък, как да го обработят и при това са способни да вложат пари за купуването му.

Бърк обяснява пред "Ню Йорк таймс", че никой не е очаквал точно от "Луи Вюитон" да заложи на най-високия клас бижута, поради което секторът вероятно ще се раздвижи. Но едва ли LVMH се стреми към пълно доминиране, защото си има основание секторът да е толкова раздробен и известните брандове в него да заемат само 20-23% от пазара, посочва "Файненшъл таймс".

Дневник