ДПС ще подкрепи искането на БСП за вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" заради провала в управлението на околната среда и водите. Това се разбра след консултации между двете партии в Народното събрание днес.

За да падне правителството обаче са необходими 121 гласа, а депутатите от двете партии са 104. Заради което успехът зависи от парламентарната група на "Воля" и независимите депутати, най-голяма част от които са от изключената от "Обединени патриоти" партията "Атака". Разговори с тях ще има утре.

Според Йордан Цонев от ДПС правителството би трябвало да падне, тъй като официално разчита на 116 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Ако това не стане, вотът щял покаже преформатиране на управлението. Тоест дали в него участва Веселин Марешки, който се обявил за "антисистемен играч", както и дали кабинетът продължава да разчита на парламентарната подкрепа на "Атака".

По отделно БСП и ДПС са подготвили мотиви за вота на недоверие, общият обем на които е 40 страници. Според БСП няма област, в която да не цъка екологична бомба, а в ДПС смятат, че правителството не предлага решения за водната криза в Перник и не развива зелената икономика.

Дневник