Европейската комисия очаква решението за начало на преговорите със Северна Македония и Албания да бъде взето преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Загреб през май тази година.

Това каза еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей на среща със служебния премиер Оливер Спасовски, предадоха македонските медии.

"Трябва да забързаме процесите и да вкараме в тях динамика, но същевременно да ги направим по-сигурни и достоверни за нас, за региона и за страните членки", каза Вархей. По думите му разширяването е приоритет и за новата Еврокомисия.

Същите уверения отправяше и предишната, в която длъжността на Вархей заемаше Йоханес Хан. Брюксел препоръча започване на преговорите с Албания и Северна Македония преди почти две години, но след дълго отлагане на решението Франция и други държави се обявиха против стъпката. В случая на Скопие само Париж бе против.

Това доведе до оставката на премиера Зоран Заев, служебно правителство и избори, насрочени за след около три месеца. Разочарованието в Скопие дойде от факта, че страната направи болезнени стъпки и дори смени името си в името на евроатлантическата интеграция, но единствено по пътя към НАТО (не и този към ЕС) постигна желания напредък и не бе наградена от европейските лидери за реформите и усилията си.

Европейски дипломати допускат, че тази пролет Франция може и да промени позицията си и това дори да помогне на управляващите на изборите, но от Париж не са коментирали подобна хипотеза.

Дневник