Тази година зимуващите птици в България са по-малко от обичайното. Това сочат резултатите на национално ниво от ежегодното среднозимно преброяване на водолюбивите птици, извършено от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), както и от регионални резултати, които още в понеделник съобщиха от организациите "Зелени Балкани" и "По-диви Родопи".

Според БДЗП, при обработени около 80 на сто от данните, общата численост на установените птици е 247 908. През миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933 индивида,. Все пак, сдружението не идентифицира ясна тенденция, защото цитира информацията за 2018 г., когато птиците са били още по-малко - едва 130 000. Намаленият брой спрямо миналата година от БДЗП обясняват с по-топлото време.

И тази година в националното преброяване, което се провежда от 1967 г. насам, участват доброволци от различни институции и природозащитни организации. Екипите са успели да преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски. През миналата година техният брой е бил съответно 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.

През март 2017г., точно преди началото на пролетната миграция на вида, в страната е имало 22 000 червеногуши гъски. Червеногушата гъска е световно застрашен вид, който гнезди в тундрата и лесотундрата на сибирските полуострови Таймир, Ямал и Гидан в Русия. Видът зимува по черноморското крайбрежие, като е съсредоточена при езерата край Шабла в България, които са и ценна зона от "Натура 2000" за защита на птиците.

Дневник