За тези промени в Конституцията заявявам много ясно, че правя договорки единствено с българските граждани чрез българските институции, обществени и съсловни организации. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са упълномощени да инициират промени в основния закон".

Така президентът Румен Радев откри кръгла маса, на която са поканени представители на Висшия адвокатски съвет в поредицата от срещи, които той инициира за промени в Конституцията.

Държавният глава подчерта, че е направил заявката за промени в основния закон още преди да бъдат оповестени препоръките на Венецианската комисията.

"Можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземем сами. Другото е доброволен отказ от суверенитет", каза президентът. Той посочи, че целта на дискусията е да се открият проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в други важни области.

"След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол", каза държавният глава.

По думите му, една от основните задачи на тази конституция е да установи правата на гражданите. Радев посочи, че през тези години българската адвокатура е натрупала един солиден опит в отстояването на правата на бълагрските граждани и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Нгенцова благодари за поканата за участие в този дебат и подчерта, че дебатът между институциите е гаранция за законността.

"Темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна и понякога се приема дори болезнено от гражданите. Тези въпроси не трябва да се разглеждат емоционално, а на експертно ниво – внимателно и дори предпазливо", призова Негенцова.

Тя каза, че Конституцията е не само основният закон, но и основата, на която се крепи цялото законодателство, правовата държава и е гарант за стабилността на обществото.

Дневник