Няколко дни след като омбусманът Диана Ковачева алармира, че хиляди хора са останали без лични или социални асистенти, депутати от БСП и социалният министър Деница Сачева си размениха обявинения през медиите за създалата се ситуация.

В парламента социалисти казаха, че са отправили питания към министъра защо за поредна година се стига до подобен проблем и как ще бъде решен той. Според опозицията управляващите се опитват да спестят пари на гърба на най-уязвимите.

След заседанието на Министерския съвет днес министър Сачева коментира, че проблемът идва заради Закона за личната помощ, който е прокаран от тогавашния омбудсман Мая Манолова и парламентарната група на "БСП за България". Извън обхвата му остават около 13 хил. души, от които 5 хиляди на възраст над 65 г. Заради това министерството разработна национална програма, която да осигури финансиране за грижите за тези хора.

Според Сачева в прокарания от Манолова закон има приети текстове, въпреки че за тях има отрицателни становища на експерти и организации. Те обаче са подкрепени и от депутати от управляващото мнозинство.

Дневник