Около 350 хил. души - основно жени и деца - са напуснали домовете си, след като подкрепяната от Русия офанзива в провинция Идлиб бе подновена в края на миналата година.

Последният доклад на агенцията на ООН за хуманитарни въпроси отчита броя на избягалите от началото на декември насам. Според текста те са потърсили убежище в райони край границата с Турция.

От тях 32 на сто живеят в лагери или палатки, а някои - в недостроени сгради в опит да се спасят от зимните условия.

Хуманитарната ситуация се е влошила като резултат от "ескалиращото" напрежение, продължава докладът на Службата за координация на хуманитарни въпроси (OCHA).

"Мегаград"

В последните седмици руски самолети и сирийската артилерия обстрелват градове и села в провинция Идлиб, а в последния инцидент тази седмица, за който съобщиха медии и активисти, има и цивилни жертви.

"Последната вълна на разселване усложнява и без това тежката хуманитарна ситуация на терен в Идлиб", казва за "Ройтерс" Дейвид Суонсън, базираният в Аман говорител на ООН по въпросите на Сирия.

Идлиб е последната голяма провинция, в която бунтовници - повечето радикални и свързани с бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия - контролират по-голямата част от територията. По оценка на ООН около 3 млн. души са в капан в провинцията. Вчера Анадолската агенция разпространи кадри, на които се вижда, че два лагера от палатки в град Атме и село Ках скоро ще се слеят и ще се превърнат в "мегаград" - новата вълна ще заличи разстоянието от 6 км помежду им. Населението им от 600 хил. души се увеличава всеки ден.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин договориха примирие в Идлиб, което обаче бързо бе нарушено.

Дневник