Лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор. Това предложение за промяна на Закона за хазарта са внесли Валери Симеонов и депутати от НФСБ в четвъртък (16 януари). С него те искат вид национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата.

Лицензите на частните компании, които притежават такъв, да бъдат прекратени три месеца след като законът бъде променен, предлагат "Патриотите". Лотариите ще трябва да изплатят всички спечелени до момента печалби в рамките на година и половина. В проекта е заложена и старата идея на Валери Симеонов от 2018 г. да се ограничат продажбите на лотарийти билети само в обекти, които са лицензирани. Но е добавено предложение, тези места да се третират както игралните зали и казина - да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища.

Валери Симеонов срещу Васил Божков - втори път

Лицензи за лотария, по информация на "Дневник", в момента имат частните "Национална лотария" и лотария "България", както и държавният тотализатор за техните талони. В дружествата, които оперират двете частни лотарии, мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков и прекратяването на дейността им ще засегне неговите интереси в този сегмент от хазартния бизнес.

Издадените до момента лицензи за лотарийни игри от Държавната комисия по хазарта са валидни още години преди да изтекат и по закон могат да бъдат прекратени само при установяване на повторни нарушения.

Депутатът от НФСБ Валери Симеонов не за първи път, иска да наложи ограничения именно на лотариите. Първият му опит да забрани рекламата на тези игри и обектите, в които се продават през 2018 г., започна с много шум, но завърши със "забравяне" на проекта. Докато течеше обсъждането му, "Национална лотария" спря за известен период рекламата си в "Нова телевизия", в която е най-големият рекламодател, после медията стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а Васил Божков придоби футболния клуб "Левски".

Пред БНТ в четвъртък вечер Валери Симеонов коментира за новия законопроект: "Това е мой ангажимент по отношение на тази проказа. Хазартът е доказана зависимост, това е вид болест и все повече от нашите сънародници страдат от нея...Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование."

На въпрос на "Дневник" защо ако ефектът от хазарта е такъв се иска забрана само на лотарийните билети, а няма ограничения за другите дейности, Симеонов заяви, че "лотариите са основната среда за развиване на хазартна болест. Томболите се организират по един специален ред, в България има една бинго зала - в Ловеч мисля. Те се провеждат в помещения, а мащабността на хазартна зависимост се получава само при лотариите. Затова ограничаваме лотариите".

А на въпрос - това не е ли вид национализация, депутатът каза: "Защо не, след като са го направили в Австрия, Швеция, Финландия и още други държави? Защо да не го направим, след като това ще донесе на държавата огромни суми. В момента законът е сервилен към частните хазартни фирми и всяка година постъпленията на спортния тотализатор падат." (Какво още обясни за новата идея Симеонов пред "Дневник" - четете по-късно).

От "Национална лотария" засега отказаха коментар по законопроекта.

Какво и защо предлагат "Патриотите"

Законопроектът беше публикуван на сайта на Народното събрание в четвъртък следобед и е подписан от седем депутати: Валери Симеонов, Християн Митев, Петър Петров, Росен Живков, Борис Ячев, Йордан Апостолов и Славчо Атанасов.

Основното предложение е лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа - бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз. Сега издадените лицензи за тези игри ще трябва да се върнат на регулатора - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), до три месеца след влизането в сила на закона.

С предложените поправки продажбите ще бъдат свити само допунктовете на държавния тотализатор и евентуално пунктове на фирмите за спорти залагания, ако имат лицензи. Не е ясно дали и колко лицензирани обекта като пунктове има веригата "Лафка", в която има специални места и реклама за продажбата на лотарийни билети. "Национална лотария" е един от големите партньори на веригата, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Талоните се продават в още хиляди обекти в цялата страна, сред които магазини, бензиностанции, пощенски клонове, отделни щандове в търговски обекти.

Другото ограничение в новия законопроект е, че лицензираните обекти трябва да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища, каквото в момента по закон е изискването за игрални зали и казина. В мотивите се посочва, че предложенията са нужни, за да се ограничи свободният достъп на непълнолетни до хазартните игри.

"Патриотите" предалагат печалбите от лотарийни игри, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза на организаторите, да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 г. Според вносителите по този начин ще се защитят правата на хората, които са спечелили сума от частна лотария. Ако организаторът на играта не успее да изплати пълната сума в този срок, той трябва да сключи договор с печелившия за разсорчено изплащане, което трябва да приключи не по-късно от 2025 г.

Организаторите, на които ще бъде прекратен лицензът, ще са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта и безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени, и с действие не по-късно от 30 дни след датата на най-късно договорената печалба.

Контролът на обектите, които продават лотарийни билети, не е достатъчно ефективен, пише в мотивите към законопроекта. Освен това се посочва, че голяма част от приходите на държавното тото ще бъдат предвидими и ще се пренасочват към спорта и за ремонт и поддръжка на спортни зали и съоръжения, а в момента частните организатори нямат такъв ангажимент.

От НФСБ мотивират предложенията си и с практиката в други държави от ЕС като Австрия и някои скандинавски и балтийски държави, в които държавният организатор на лотарийни игри е в привилегировано положение.

Министърът на финансите също ще има влияние върху държавното тото

"Патриотите" предлагат ръководството на държавния тотализатор да се назначава не само от министъра на спорта, както е в момента, а и от министъра на финансите. Това според тях ще гарантира финансовата отговорност.

Валери Симеонов каза пред "Дневник", че предложенията са съгласувани с финансовия министър и финансите.

Той твърди, че не са обсъждани с коалиционния партньор ГЕРБ, но очаква подкрепа за тях.

В последния си брой (от 10 януари) седмичникът "Капитал" обаче писа, че управляващите се колебаят дали да не забранят лотариите, което означава, че идеята се обсъжда от по-дълго време.

Реакциите на други политически сили и на министерство на финансите по идеята все още няма.

Преди месец министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е възложил проверка на Комисията по хазарта след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата. "Имаме сигнал, че Комисията по хазарта през годините така е определила начина на организиране на игрите на един от операторите, че това води до спестяване на таксата по Закона за хазарта. Тези твърдения трябва да бъдат проверени", каза тогава Горанов.

Резултати от проверката все още не са съобщени.

Сигналът срещу "Национална лотария" е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в друга хазартна компания, която организира онлайн залагания под марката "Ефбет" и има бизнес и с казина. Те твърдят, че частните лотарии плащат по различен начин такси върху игрите спрямо държавното тото и това им спестява данъци.

Стефан Найденов е и сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и е дългогодишен съдружник с Божков. Братя Найденови и Божков са в раздяла като бизнес партньори, стана ясно от серия интервюта на братята през последните седмици, в които те атакуват Божков и разграничават хазартните бизнеси, с които се занимават.

В сегмента на лотариите - "Национална лотария" е най-голяма и най-популярна на пазара. Според публикация на "Капитал" приходите на "Ню геймс" и "Национална лотария", които държат лицензите за тези талони за 2018 година са 248 млн. лева, печалбата - над 95 млн. лева. На "Евробет", която оперира "Лотария България" са 118 млн. лева и 10 млн. лева печалба, а Българския спортен тотализатор има 161 млн.лева приходи. 

Дневник