Европа повече не е в центъра на световните събития. Това е все по-ясно."

"Възприемам Европейския съюз като нашата застраховка "Живот". Германия е твърде малка да оказва сама геополитическо влияние и затова трябва да използваме всички предимства на единния пазар."

Това са думи на германския канцлер Ангела Меркел от нейно обширно интервю за "Файненшъл таймс". Подобен разговор изданието води миналата година с руския президент Владимир Путин. Но появата му сега изглежда по-скоро като изясняване на позицията на Меркел след предизвикалото много коментари интервю на френския президент Еманюел Макрон за сп."Икономист".

Отговорът за мястото на Европа в света идва след въпрос на главния редактор на ФТ за отношенията със САЩ и дали сегашното им състояние се дължи на междуличностни отношения или има структурен характер.

"Мисля, че причините са структурни", отвръща Меркел. "Макар че политическата сцена същ осе влияе от участниците на нея. Но вече от известно време виждаме как бившата роля на САЩ на супресила може да не отразява как всъщност тази страна се възприема или това вече се е променило. Президентът Барак Обама вече говори за Азиатски век, погледнато от американската перспектива. (...) Бившата позици на Европа да е на фронтовата линия - може да се каже, че ние бяхме интерфейса на студената война - приключи. Затова Европа трябва да очертае собствена геополитическа роля и фокусирането на САЩ върху Европа намалява. И така ще бъде с всеки президент."

В интервюто става дума също за Брекзит, НАТО и защо си струва да се воюва за концепцията за Запада.

За оттеглянето на британците от ЕС, започващо след две седмици, Меркел казва, че не се опасява ЕС да има на прага си конкурент, който така или иначе никога не е бил особено близко до основни тенденции за все по-тясна интеграция, и че въпросът е по-скоро как да се извлече полза от ситуацията. След като припомня, че Европа не е достъчно конкурентоспособна в няколко сектора, Меркел казва, че Брекзит е подействал като аларма за пробуждане.

"Погледнато позитивно, трябва да се запитаме кои регулации са правилни и действително полезни за нас. Обединеното кралство ще ни покаже в съвсем близък план по какъв път ще поеме. Ще е много интересно да се види как Лондон вярва, че може да се оправи по-добре в света, след като е извън ЕС. Ако ние в ЕС сме привлекателни, иновативни и креативни, ако сме добро място за изследвания и образование, и ако сме водещи в дигитализацията, тогава Великобритания ще с инаправи изводите дали има смисъл да работим в тясно сътрудничество. Вратите ни са отворени."

Любопитно е, че в интервюто само веднъж се говори за Русия и то в контекста на увеличените разходи за отбрана в НАТО и каква може да е новата мисия на алианса.

"НАТО е жив и здрав", отвърща Меркел на пряк въпрос дали алиансът е в кома, както каза Макрон. "Френският президент вероятно е говорел за това как трябва да еволюира НАТО в следващите десетилетия."

Но канцлерът напомня, че 70 години отбранителните възможности на Германия са разработвани съвместно с НАТО и трансатлантическото партньорство. "Има сектори, в които трябва да сме реалисти за капацитета си. В обозримо бъдеще няма да бъдем амтономни във военен смисъл. Европа трябва да се опитва да е автономна, но е добре, че най-после започнахме преди няколк огодини да създаваме европейска структура за военно сътрудничество в ЕС и то като основен носещ елемент в НАТО. Може да има райони, където ние, европейците, ще трябва самостоятелно да действаме военно - терирозмът в Африка е един пример - а там НАТО няма да играе водеща роля, алиансът ще остане изключително важен за саомоотбрана и колективна защита."

В разговора за това същесгвува ли все още концепцията за "Запада", Меркел напомня, че тя идва от една гледна точка, поставяща евро-атлантическия свят в центъра, докато за китайците, например, "Запад" са доста изостаналите в развитието си района на страната.

Но в огромната технологична революция, предизвикана от цифровизацията се налага да бъдат "преведени" възгледите за сподебени демократични принципи - че индивидът има роля в обществото, че Просвещението, фактите и науката са важни, че разделяме фактите от личното мнение, че векове наред сме развивали културата и законодателството си, за да изработим конституции или принципи. "Ако го погледнете по този начин, можем да кажем, че днес западните демокрации все още съществуват".

"Западът не е нещо затворено, то е отворена система. Ако други искат да възприемат този начин на живот, няма да ги отблъснем. Това, което най-общо описваме като Западът - определени социални ценности, монополът върху употреба на сила, свободните избори - все още съшествува и за него си струва да се бориш. От нас зависи да покажем, че тази система създава просперитет и е идеална за всички в обществото."

Дневник