Футболната асоциация на Шотландия се насочва към решение, с което да забрани играта с глава в детския футбол. Идеята е да по време на тренировки играчите до 12 години да нямат право да удрят топката с глава.

В основата на кампанията, започната от Доун Асъл, е връзката между футбола и деменцията. Би Би Си посочва, че е възможно забраната да бъде въведена до седмици.

Темата често се появява за обсъждане в последните години. Такива ограничения има в САЩ, но Шотландия може да стане първата страна в Европа, предприема мерките.

В края на 2016 г. Асоциацията на професионалните футболисти в Англия поиска да бъде въведена забрана за игра с глава на децата до десет години. Тогава беше цитирано проучване на Университета в Стърлинг, според което играта с глава може да предизвика проблеми с паметта в следващите 24 часа. Тогава е направен експеримент - група футболисти са правили по 20 отигравания с глава на топка, изстреляна от машина за симулации на ъглови удари. Резултатите от изследването са показали, че ефективността на паметта на въпросните играчи е спаднала с между 41% и 67%.

Асъл приветства действията на шотландската асоциация. Тя е дъщеря на бившия футболист на "Уест бромич" Джеф Асъл, който почина през 2002 г. от заболяване, за което се смята, че е повлияно и от ударите с глава по топката.

Дневник