Подготвя се промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година. Това съобщи в интервю за БНТ председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ).

Вчера за евентуален мораториум заговори премиерът Бойко Борисов. Той даде срок на министрите до седмица да проверят дали такъв може да бъде въведен. Повод за подготвяната мярка е започналото международно разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия.

Василева каза, че се подготвят текстове на законопроект, който да бъде одобрен от депутатите. Според нея едногодишният срок е достатъчен, за да се извършат проверките на всички горивни инсталации, да се види дали те затварят устройствата за видеонаблюдение и дали спазват т. нар. дълбок ОВОС.

По думите й, ще се наложат консултации с юристи и с Европейската комисия, защото в ЕС действат ясни регламенти за трансграничния превоз на отпадъци, които България вече е приела. Запитана дали ЕС няма да наложи реципрочни мерки и да забрани износа на боклук от България, Василева отговори, че всичко е въпрос на преговори.

"Въпросът е дали прилагането е факт и дали има незаконни действия. Ако има, те трябва да бъдат наказани", каза Василева.

В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. След първоначално отричане на проблема бяха установени нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. Последва проверка на прокуратурата. Още през декември БСП поиска забрана за внос на боклук от страни извън ЕС.

Вчера в обширна публикация, посветена на бизнеса с отпадъците, "Медиапул писа", че последната официална статистика за вноса на опасни и неопасни отпадъци в България е за 2017 г. а внесените количества са над 150 000 тона. Основният начин на оползотворяване е изгаряне за производство на енергия. В последните години най-много боклуци у нас идват от Италия и Великобритания. От тези страни основно се внася и т. нар. RDF – отпадъци, които се използват като гориво основно от циментовите заводи в страната, а от скоро и от топлофикации, свързвани с Христо Ковачки.