България ще получи 458 милиона евро от Фонда за справедлив преход, предаде БТА. Европейската комисия трябваше да обяви в края на февруари разпределението на помощите от Фонда за справедлив преход, но всъщност го направи ден след представянето на своя механизъм за финансиране на Европейския зелен пакт.

Както се очакваше, Полша ще получи най-много, следвана от Германия и Румъния. Трите страни ще ползват 50 процента от помощите или 3.6 милиарда евро, съобщава платформата за устойчиви финанси и отговорни инвестиции "Новетик" (Novethic)

Механизмът за справедлив преход предвижда подпомагане на страните да се откажат постепенно от промишлените сектори с най-големи въглеродни емисии. Целта на комисията е фондът да стане оперативен от 2021 година.

От него Полша ще получи най-много средства, максималните 2 милиарда евро или 27 процента от помощите. Страната е с най-голяма заетост в добива на въглища и лигнит - около 2 милиона души.

Следва Германия, която може да получи 877 милиона евро (11.7 процента от помощите). Румъния е трета (757 милиона евро), следвана от Чехия (581 милиона евро), България (458 милиона евро), Франция (402 милиона евро), Италия (364 милиона евро), Испания (307 милиона евро) и Нидерландия (220 милиона евро).

В списъка на Брюксел нито една страна няма да бъде изключена. В него е предвидена минимална помощ от 6 евро на човек от населението.

При разпределянето на средствата са приложени точни критерии като парниковите емисии от промишлени сектори в региони, където въглеродните емисии надвишават средните за Европа (този критерий участва в 49 процента от случаите). Взети са предвид и процентът на заетостта в тези сектори със силен въглероден отпечатък (50 процента), както и делът на производството на шистов петрол и торф.

За да бъде разпределението справедливо и насочено към най-слабо развитите страни е предвидена корекция в зависимост от средния доход на човек от всяка от страните. Това обяснява защо Германия е начело, тъй като откри много въглищни централи след закриването на ядрените си реактори. Тя е на първо място по вредни емисии, но на второ след Полша по заетост в тези сектори.

Неправителствените организации изразиха съжаление, че помощите не са обвързани с планове за отказ от изкопаемите енергии. 

Дневник