Френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен обяви намерението си да се кандидатира на президентските избори във Франция през 2022 г., предаде "Асошиейтед прес".

"Решението ми е взето", заяви тя вчера, докато отправяше пожеланията си за новата година. Льо Пен посочи, че предлага "голямата алтернатива, която ще направи така, че страната отново да си стъпи на краката", и която ще създаде "национално единство".

На изборите през 2017 г. тя стигна до балотаж, но загуби тежко от Еманюел Макрон, който в момента се намира в разгара на един от най-тежките периоди за президентското си управление заради стачките срещу пенсионната реформа.

Льо Пен отбеляза, че кандидатурата й трябва да бъде одобрена от конгреса на партията й "Национален сбор" през 2021 г., нещо което по думите пред телевизия Бе Еф Ем на Жордан Бардела, изгряваща звезда в партията и европейски депутат, не би трябвало да бъде проблем.

Що се отнася до толкова ранното обявяване на кандидатурата й, той заяви, че това изпраща на Франция "послание за надежда".

Преди местните избори през март Льо Пен се опитва да привлече разочаровани избиратели от център-дясното и дори от крайната левица, отбелязва "Асошиейтед прес". /БТА

Дневник