Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро остро разкритикува становището на Венецианската комисия за подготвяния полски закон за наказване на съдиите, подлагащи на съмнение съдебните реформи на правителството, предаде ДПА.

В публикуваното вчера становище на експертния орган към Съвета на Европа се казва, че новият закон накърнява независимостта на съдебната система в Полша. Законът сериозно ще ограничи свободата на словото и на събранията на съдиите и ще ги постави в "невероятната ситуация" да се излагат на опасност от дисциплинарно преследване заради решения, които взимат в съответствие с правните норми на ЕС, се казва в становището на Венецианската комисия.

В документа се заключава, че на практика полски съдилища няма да могат да проучват дали други съдебни инстанции в страната са "независими и безпристрастни", както изискват правилата в ЕС. Венецианската комисия препоръчва въпросният закон да не бъде одобряван.

На пресконференция вчера правосъдният министър на Полша Жобро нарече мнението на Венецианската комисия "пародия", пример за "неоколониално мислене" и каза, че то разделя държавите на стари демокрации и нови демокрации с по-малко права.

В частност той каза, че комисията отнема на поляците възможността да влияят върху назначенията в съдебната система чрез своите демократично избрани представители в законодателната и изпълнителната власт.

По думите му така е в много страни от ЕС, включително в Германия. "Те могат да го правят, но на нас, поляците, не ни е позволено", каза Жобро и добави, че Полша никога няма да приеме "такъв непочтителен тон".

Въпросният законопроект вече бе одобрен от долната камара на парламента - Сейма, в която мнозинство има консервативната партия "Право и справедливост". Очаква се тази седмица законопроектът да бъде подложен на гласуване в Сената, чието ръководство е поискало мнението на Венецианската комисия. Ако горната камара, в която мнозинство има опозицията, отхвърли законопроекта, той ще бъда върнат в Сейма за окончателно решение.

Законопроектът предизвика възмущението на полски юристи и улични протести в цяла Полша. /БТА

Дневник