Държавата се е отказала от проекта с тунели през Кресненското дефиле, одобрен от Европейската комисия, защото приближените на управляващите фирми не могат да строят тунели. Това коментира пред Би Ти Ви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

"Българското правителство иска да обслужи конкретни строителни фирми, с които най-вероятно е в бизнес отношения, които не могат да строят тунели, а искат да използват съществуващия път за част от магистрала", каза той. Това, по думите му, е обяснението за хода на управляващите да оттеглят искането си за европейско финансиране на най-скъпия и най-тежък участък от магистралата.

"Вариантът с трасе в едната посока през планината, в другата – по съществуващия път през дефилето, никога не е одобряван от Европейската комисия. Одобреният проект е проект с тунели и по тази причина аз сигнализирах в края на миналата година за проблема с Еврокомисията и европейското финансиране", каза евродепутатът

Кънев подчерта, че не е против строителството на магистралата, както го обвиняват, заради подадения сигнал. "Ясно е, че няма български гражданин, който да не иска автомагистрала "Струма" да се състои. Проблемът е с комисията – как да финансират едно трасе, което не са одобрили", коментира той.

Евродепутатът напомни, че последният правителствен проект с еднопосочно трасе през Кресненското дефиле лишава местните хора от алтеранативно немагистрално трасе - нещо, което е незаконно.

Дневник