Населението на Германия се е увеличило до рекордните 83.2 милиона души миналата година благодарение на миграцията, макар че растежът е най-бавният от 2012 година. Това съобщи днес статистическата служба на страната, цитирана от ДПА.

Германия е сред страните в света с най-силно застаряване на населението, а смъртните случаи превишават ражданията от 1972 година. Застаряващото население е предизвикателство за държавната пенсионна система и за компаниите, търсещи квалифицирани служители.

Броят на хората, живеещи в Германия, е нараснал с около 200 000 на годишна основа, сочат първоначални оценки на статистическата служба.

Нетната миграция за миналата година се оценява на 300-350 000 души след близо 400 000 предходната година. Показателят се понижава за четвърто поредна година, допълва статистическото ведомство.

Над един милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Африка и други региони, пристигнаха в Германия откакто канцлерът Ангела Меркел отвори границите за тях през 2015 година. Голяма част бяха привлечени от силната икономика, сравнително либералната система за предоставяне на убежище и щедрата социална система. /БТА

Дневник