Европейският съюз ще провери дали голямата сделка, постигната между САЩ и Китай, отговаря на световните търговски правила, заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган, цитиран от "Ройтерс".

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните си търговски спорове. Китай се ангажира да купи стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари. Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти. Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени.

"Дяволът е в детайлите", каза Хоган, като добави, че детайлите са засега "малко непълни". "Те излязоха от обичайната рамка за сключване на сделки и се договарят директно на двустранна основа и ще трябва да оценим дали това е съвместимо със Световната търговска организация", допълни еврокомисарят.

По думите му "структурните реформи" в Китай, които ЕС и САЩ искат, не са разгледани в споразумението и ЕС иска да види какво е на масата във втория етап на преговорите между САЩ и Китай.

Той освен това заяви, че САЩ и ЕС спешно трябва да решат спора си за самолетните субсидии. Само Пекин и китайската въздухоплавателна индустрия, посочи Хоган, в крайна сметка ще се облагодетелстват от трансатлантическия митнически спор.

Попитан за спора между Франция и САЩ за цифровия данък, заради който Вашингтон заплаши да наложи 100% мита на френски стоки, Хоган отговори, че мисли, че ще се намери начин за прилагане на световен данък за технологичните гиганти като "Амазон" и "Гугъл".

"В крайна сметка мисля, че всеки приема, включително и САЩ, че ще има световен данък за технологичните компании", посочи той, добавяйки, че до задълбочени разговори може да се стигне до 2021 или 2022 г.

Еврокомисарят повтори коментарите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от миналата седмица. Тогава тя каза, че е невъзможно Великобритания да договори всички аспекти на бъдещите си отношения с ЕС до края на 2020 г. - крайния срок, поставен от премиера Борис Джонсън. Според Фон дер Лайен двете страни ще трябва да приоритизират.

Дневник