Суверен от 1937 г. на крал Едуард VIII стана най-скъпата британска монета, след като бе купена от частен колекционер за 1 млн. паунда (1.31 млн. долара).

Преди по-малко от 5 години - на 8 май 2014 г., анонимен колекционер постави на търг на A.H. Baldwin & Sons предишния рекорд от 516 хиляди паунда (вкл. 20% такса), след като монетата бе оценена от специалисти на около 250-300 хиляди паунда.

Не е известно дали това е същата монета от сегашния търг. Тя бе предложена чрез Монетния двор на Обединеното кралство, който съобщи само че монетата идва от американски колекционер. Известно е, че в света има само 6 такива екземпляра и два от тях са в частни ръце.

Самата монета не е нещо изключително и стойността ѝ се крие в историята зад нея.

Изработена е от 22-каратово злато, малко по-лека е (7.98 грама) и е малко по-малка от сегашната монета от 1 паунд (22 мм, т.е. колкото е един български лев). Стойността ѝ е 1 паунд, не е в обращение, но в страната все още е приемана като разплащателно средство.

Историята е доста по-интригуваща. Само 6 златни суверена са подготвени от Монетния двор, когато Едуард става крал през 1936 г., за да бъде пусната цяла емисия в обращение от 1 януари 1937 г. Но през декември 1936 г. той абдикира - първият в историят на страната монарх, оттеглил се доброволно, за да се ожени за любимата си, два пъти разведената американка Уолис Симпсън.

Това е и причината брат му Джордж да се възкачи на престола като следващ монарх. Без тази промяна сега в Лондон нямаше да управлява кралица Елизабет II.

Другото необичайно в монетата е, че Едуард VIII настоявал да бъде изобразен левият му профил. Обичаят е всеки нов монарх да сече монети, на които гледа в посока, противоположна на тази на предшественика му.

За съществуването на шестте монети не се знаеше до 1970 г., тъй като те не бяха част от музейната колекция на Монетния двор заради деликатните обстоятелства около абдикацията. Златният суверен от търга от 2014 г. първо е продаден през 1981 г. от Spink and Son чрез непублична сделка. Същата аукционна къща я продава отново през 1984 г. за колекцията на проф. Р. И. Гибсън срещу 40 000 паунда. По-късно тя сменя собственика си на аукцион през 2008 г. в Токио.

Дневник