Незаконно внесен в страната боклук от Италия, натоварен в 25 контейнера, е бил открит на пристанище Варна-Запад. Сигналът е бил подаден от Митница - Варна, до районната прокуратура в града вчера, съобщи наблюдаващият прокурор Невена Илиева.

Според подадените декларации при пристигането на контейнерите в тях е трябвало да има само отпадъци от пластмаса и каучук. Още при първоначалния оглед обаче е било установено, че в пратката има и друг тип отпадъци – текстил, стъкло и дърво.

Повод за проверката на контейнерите е дало изтичането на 90-дневния срок, в който товарът е трябвало формално да бъде оформен като внос в страната, да бъде обмитен или реекспортиран. След като това не се е случило, от Митница - Варна, са подали сигнала си до прокуратурата.

Според приложените документи контейнерите са тръгнали от италианското пристанище Салерно и са били доставени на пристанище Варна-Запад на 9 октомври м.г.

Изпращач е италианско дружество с името "Дентиче панталеоне" (Dentice pantaleone), регистрирано в гр. Авелино. Получател е била българската компания "Блацион" със седалище в София.

Собственици на това дружество са македонският гражданин Блаже Игнатов и компанията "Юпитер секюрити", в която съдружници са двама италиански граждани.

"Блацион" е регистрирана с предмет на дейност, който включва и събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Според информацията по случая, дадена от прокуратурата днес, назначената проверка ще трябва тепърва да изясни дали компанията има надлежно издадени документи, разрешаващи да извършва тази дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за управление на този вид отпадъци.

Предстои и проверка на съдържанието на цялото количество боклук.

В случай че бъдат установени сериозни нарушения, една от възможностите е отпадъкът да бъде върнат обратно на изпращача в Италия, съобщиха още от прокуратурата.

Към момента няма задържани лица, свързани с дружеството вносител, но тяхното установяване и разпитите им тепърва предстоят.

Междувременно днес от фейсбук медията "Девня древна и модерна" оповестиха няколко въпроса, изпратени до началника на РИОСВ – Варна, Христина Генова, които и до този момент не са получили отговор. Те са били изпратени по повод засечените край Милано бали, съдържащи опасни отпадъци за горивни цели в България. Отговорите на въпросите е трябвало да дадат информация за това кои производствени предприятия на територията на община Девня използват т. нар. RDF отпадъци като гориво, проверява ли РИОСВ - Варна, този тип отпадъци на площадките за тяхното временно съхранение и по какъв начин.

Въпросите са били изпратени заради практиката РИОСВ да проверява съдържането на пратките с боклук единствено по документи, като така реалното им съдържание остава неизвестно. Това очевидно е било потвърдено и при контейнерите, които в момента проверява прокуратурата.

Една от компаниите в района на Девня, които официално са обявили, че използват RDF гориво (модифицирани алтернативни горива от преработени отпадъци) за производството си, е "Девня цимент". Пак в отговор на въпроси, изпратени от "Девня древна и модерна", оттам са информирали, че действително са вносители на отпадъци, тъй като наличните количества RDF в България не са достатъчни. "Компанията притежава всички необходими разрешителни, издадени от Министерството на околната среда и водите, което гарантира законодателно съответствие при ползването на алтернативни горива", са информирали още от дружеството, собственик на завода.

Оползотворяването на RDF става в херметически затворена среда и без остатък, тоест няма нито пушек, нито остатъчна пепел, защото те влизат в състава на цимента.

"Девня цимент" обяви, че възнамерява да използва RDF като гориво в пещите си, още при откриването на новите си инсталации преди няколко годни. Тогава от мениджмънта на дружеството съобщиха, че са сключили договор с няколко български общини за изгаряне на битови отпадъци, но капацитетът на мощностите им е много по-голям и на практика те могат да поемат битовите отпадъци на цялата страна.

"Към момента текат и преговори с различни общини в България за собствено производство на алтернативни горива и минимизирането на депонирането на битовите отпадъци. Това е един от основните ангажименти на всички страни от Европейския съюз", информират още от "Девня цимент".

Дневник