Обмислям възможността да препоръчам на ръководителите на териториалните структури на министерството на околната среда да не издават разрешителни за внос на отпадъци, докато не бъде измислена и въведена нова система на контрол на техния състав, каза днес в Перник новият министър на екологията Емил Димитров.

Той допълни, че разрешителните се издават от териториалните структури, а не от министъра или министерството. Димитров допълни, че не може да забрани издаването на разрешителни.

Той каза още, че е създал междуведомствена работна група, която да мисли нови варианти за контрол. През седмицата Бойко Борисов вече поръча да се провери дали може да се въведе мораториум върху вноса на боклук. Днес от предприятията от рециклиращата индустрия поискаха спешна среща с новия министър на екологията Емил Димитров, след като управляващите обявиха идеята си за въвеждане на едногодишен мораториум върху вноса на отпадъци в страната.

Кметът на Перник Станислав Владимиров каза пред журналисти, че днес с екоминистъра са обсъдили всички варианти за осигуряване на допълнителни количества вода за Перник. Той обаче не влезе в подробности, като се аргументира с това, че утре при премиера ще има среща, след която ще има повече конкретика.

Владимиров допълни, че има уверението на ВиК, че при сегашната консумация водата в "Студена" ще стигне до април.

Емил Димитров пък посочи, че няма вариант завод "Стомана" да получава вода от "Студена", и им препоръча да си намерят собствени водоизточници. "Студена" е за питейни цели, не е за стопански. За самото предприятие имаше язовир "Лобош", сега "Пчелина". Имаше тръби - от 2001 до 2010 разрушиха всичко това. Помпите са разграбени", обобщи той.

В отговор на въпрос Димитров каза, че няма опасност за рибата в язовир "Студена", но така или иначе той не е планиран за риболов.

Дневник