Районната прокуратура в Дупница води разследване в свързвания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", след като беше образувано досъдебно производство за извършено престъпление срещу здравето на хората и околната среда, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера, по сигнал на "Национална сигурност" и икономическата полиция в Кюстендил, екип от прокурори и следователи, заедно с представители на районната инспекция по околната среда и водите в Перник, са направили проверка във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им. Според прокуратурата "това би могло да замърси околната среда и да създаде опасност за здравето на хората".

Извършен е оглед на мястото, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи. Три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания на място. Разследването продължава.

Миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че "в Бобов дол на ден се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол".

"При мен дойде човек, който каза "Работих в ТЕЦ-а за огромна заплата, но се убодох на спринцовка от боклук и месеци наред не мога да изляза от болницата", разказа още тя.

Разследването в ТЕЦ "Бобов дол" идва на фона на криза с отпадъците и чистотата на въздуха, които са част от наследството от подалия оставка екоминистър Нено Димов. Съмненията за внос на отпадъци, които се изгарят в нарушение на закона, замърсяването на Перник със серен диоксид през последните дни и трите наказателни процедури към България за въздуха, една от които е именно за нивата на емисии на серен диоксид, продължават да бъдат наблюдаване от природозащитниците и като приоритетни задачи за новоизбрания ръководител на министерството на околната среда Емил Димитров-Ревизоро.

Дневник