НЗОК публикува в петък информация коя болница от кои производители е получавала онкологичното лекарство с международно непатентно име "Пеметрексед" и на какви цени касата го е покривала. В частни болници е отчитана пределната цена, която е била изплащана на НЗОК.

Преди дни управителят на касата Дечо Дечев в интервю пред "Дарик" обяви, че за едно и също онкологично лекарство от един и същи производител има разлика в цената от седем пъти. Най-ниската е 117 лв., а най-високата - 1063 лв. Като 1063 лв. като цена на една опаковка от медикаметна е била изплащана на частни болници. За това драстично разминаване се разбрало в касата след сигнал на един от производителите, съобщи още Дечев. Като в сряда на брифинг в парламента уточни, че става дума за Pemetrexed.

"Цените, по които производителят е продавал на търговец на едро, са еднакви за всички търговци. В цените, по които касата е плащала, след като този търговец на едро ги е продал на болниците, има огромна разлика и тя е от порядъка на 7 пъти в повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал на търговеца на едро", обяви още Дечо Дечев.

Разликата в цената, на която различните болници купуват лекарствата (касата изплаща основно медикаменти за онкологични заболявания), се оказа възможна и допустима законово заради освободеността на частните болници да провеждат процедури по Закона за обществените поръчки.

В парламента здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще поиска от НАП за проверява болници и търговци на едро заради цените на лекарствата, както и че ще предложи в ЗОП отново да се включи изискването за обществени поръчки да се отнася и за частните болници.

Клуб Z