Защо футболист, получаващ милиони всяка година, би ползвал телефон със счупен дисплей? Този въпрос вероятно са си задали мнозина, след като са видели снимка на нападателя на "Ливърпул" Садио Мане, която често беше споделяна в социалните мрежи.

Действията на африканеца впечатляват неговите почитатели, като поставят на преден план темата за съхраняването на човечността в материалния свят.

"Защо бих искал да имам десет ферарита, 20 диамантени часовника или два самолета? Какво ще направят тези предмети за мен или за света", каза наскоро сенегалецът по темата за парите и богатството на футболистите.

Той отказва да смени своя телефон, който е със счупен дисплей, обяснявайки, че "и така може да се ползва", а също така го прави и заради съотборника си Джорджиньо Вайналдум, който му е подарил телефона след един мач.

Мане отдавна показва, че е необикновен футболист - не само заради изявите си с екипа на "Ливърпул". Сенегалецът спечели Шампионската лига с мърсисайдци и помогна на Сенегал да стигне до второто място в турнира за Купата на африканските нации, което му отреди приза за най-добър играч на континента за 2019 г. Изявите му на терена обаче далеч не са всичко, с което Мане печели почитатели.

Футболистът произхожда от един от най-бедните региони в Сенегал, но въпреки бедността и трудностите успява да направи кариера на професионалист. След като достига висини във футбола, Мане не забравя откъде е тръгнал и постоянно се опитва да помага на хора, които не са имали възможност като него. Преди няколко години той плати строеж на болница в регион, където няма лечебни заведения.

През миналото лято, когато приключи с участието си в Купата на Африка, Мане се прибра в родното си село Бамбали, за да се увери лично как върви строеж на училище, който той плаща. Целият проект беше на стойност 270 хиляди евро.

Образованието като най-голяма ценност

"В живота си съм се справял с много трудности – бил съм гладен, играл съм футбол бос, трудил съм се много, за да стана професионалист. Никога обаче не съм имал образование, затова искам да дам това на хората", каза Мане.

"Помнете, че образованието е това, което ви отваря вратите към успешна кариера в областта, в която искате да се развивате", с тези думи футболистът се обърна към деца, които присъстваха на откриването на училището.

И до днес Мане продължава да помага на хората в Сенегал, като построи и стадион. Всеки месец той отделя по 70 евро за десетки семейства, освен това изпраща дрехи, обувки и храна на хора, които живеят изключително бедно.

"Тази сума от 70 евро не е голяма, но за някои хора това са пари, които за един месец значат много", разказва футболистът, когато го питат защо го прави.

"Садио е изключително скромен човек, никога не парадира с положението си и дори опитва да бъде незабелязан", така един от хората, които познават сенегалеца от идването му в "Ливърпул", го описва пред медиите в Англия.

В социалните мрежи преди време се появи и снимка на Мане да чисти тоалетните в джамията в града. Тогава беше обяснено, че това е само часове след като нападателят се разписа при победа срещу "Лестър" като гост.

"В гаража си той има "Бентли" и където и да отиде, ще привлече огромно внимание с такъв автомобил. Въпреки това, когато ходи в джамията, винаги е с много скромна и обикновена кола, опитвайки се да покаже, че е като всички останали", разказа тогава имамът.

Дневник