Премиерът Бойко Борисов увери бизнеса, че правителството не готви забрана за вноса на дрехи втора употреба. Коментарът му е в отговор на писмо, на асоциация на внасящите такива продукти.

Никога не е ставало въпрос за този бизнес и този проблем, каза Борисов по време на извънредна среща в Министерския съвет, на която бяха обявени мерки за водната криза в Перник. Тя бе предавана на живо във фейсбук профила на премиера. Повече за това четете тук.

През седмицата предприятията от рециклиращата индустрия поискаха спешна среща с новия министър на екологията Емил Димитров, след като управляващите обявиха идеята си за въвеждане на едногодишен мораториум върху вноса на отпадъци в страната. Според бизнеса вместо тотални забрани първо трябва да се подобри контролът, тъй като пълна забрана ще ощети преработващата промишленост.

Министърът на финансите Владислав Горанов, който на извънредната среща напомни на премиера да коментира темата, цитира писмо конкретно на Асоциацията на вносителите и преработвателите на дрехи, в което нейните членове се опасяват от забрана на тези продукти, които са и суровина.

Никога не сме ги разглеждали тях, боклуци е това, което е в ТЕЦ "Бобов дол"(в който започна разследване за горене на отпадъци без разрешение, повече тук - бел. а.), на пристанището и мисля, че всички трябва да аплодират действията на властите това да бъде разбито, обяви Борисов. Никога не е ставало въпрос за тази асоциация и този проблем. Изземват се пепелината от тецовоте, за да се види какво е горено там, защото се казва, че се изкарва повече боклук отколкото се вкарва, посочи той след като бе установен незаконно внесен боклук през пристанище във Варна(повече четете тук).

Обяви, че заради мерките, които са взети, по контрол на вноса на отпадъци, вече някои "панически хвърлят по улиците и бягат". Посочи, че много институции, сред които МВР, ДАНС и митниците работят за пресичане на евентуален незаконен внос на отпадъци, но нямало да издава всички мерки, които се взимат.

Междувременно тази сутрин Районната прокуратура в Бургас обяви, че ръководи досъдебно производство за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанище, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.
Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Северна Македония.

 Дневник