ТЕЦ "Бобов дол" няма да работи докато предприятието на приведе всичките си инсталации в ред и не ги лицензира. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в Министерски съвет след проведена извънредна среща при премиера, на която бе обявено решение за водната криза в Перник.  Димитров увери и че при посещението си на място в теца е установил, че не са горени опасни отпадъци.

В петък прокуратурата обяви, че разследва свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" за незаконно горене на отпадъци.

В рамките на моите компетентности съм разпоредил да се оказва пълно съдействие по разпоредените от главния прокурор проверки за горене на отпадъци в цялата страна, обяви днес Димитров, цитиран от агенция "Фокус". Обясни, че лично отишъл в Бобов дол, защото там имало проблем, иначе проверките са на правораздавателните органи.

"Трябваше да се окаже съдействие, тъй като имахме проблем с дадени разрешителни, въведени мощности, гаранционни срокове, незавършени процедури, притеснения, че има опасни отпадъци, които се горят. Нямаше опасни отпадъци. Има незавършена процедура", обяви той днес.

Той е дал срок от 3 месеца на предприятието да завърши процедурите, ако иска да продължи дейността си, а в момента ги посъветвал да спрат, а ако не го направят, ще има принудителна административна мярка.

"Тази мощност ще бъде спряна. Докато не си приведат всичките инсталации в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съответното разрешително, няма да работят", каза още министърът.

Не е установено превишаване на вредните емисии на място, увери Димитров. 

Дневник