Близо 27 хил. души по оценка на организаторите се събраха днес в Берлин с призиви за по-екологична селскостопанска политика на фона на международно изложение за селско стопанство и хранителни продукти "Зелена седмица", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Начело със 150 трактора, пъстрата колона от фермери, защитници на климата и правата на животните, и други групи се включиха в марша, който тръгна около обяд от Бранденбургската врата под мотото "Писна ни!".
Демонстрацията вече се е утвърдила като ежегодно събитие в календара на Берлин, съвпадащо със селскостопанското изложение, което започна вчера.

Някои протестиращи носеха плакати с искания "Субсидии само за органичните!" или за запазване на биоразнообразието в германските полета.

Според полицията акцията протича мирно, без значителни инциденти и нарушения.

Освен изложението "Зелена седмица" в Берлин се провежда конференция на земеделски министри, с представители на над 70 държави, под председателството на германския министър на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер.

Тази година протестът в Берлин съвпада с разгорещения дебат в Германия за борбата с климатичните промени и засилването на общественото внимание и участието в младежкото движение "Петъци за бъдещето", основано от шведската тийнейджърка Грета Тунберг.

Вчера фермери протестираха в редица германски градове срещу по-строгите регулаторни изисквания на властите и стотици трактори блокираха основен булевард в Берлин. Преди дни пък производители на мед проведоха "лепкав протест" пред министерството на земеделието срещу продължаващото използване на спорен хербицид.

Дневник