Либийската Национална петролна корпорация (National Oil Corporation) обяви извънредно положение, след като сили на така наречената Либийска национална армия, лоялна на фелдмаршал Халиф Хафтар, блокираха днес основните петролни терминали, разположени в източната част на страната, предадоха АФП и ТАСС.

В комюнике на Националната петролна корпорация (НПК) се посочва, че спрял износът от пристанищата от петролния пояс, белия дроб на либийската икономика, Брега, Рас Лануф, Седра и Харига. Това блокиране ще предизвика свиването на производството на петрол на страната от 1,3 милиона барела дневно до 500 000 барела дневно, според компанията.

Мисията на ООН за подкрепа в Либия изрази дълбоко безпокойство във връзка с плановете да се спре добива на петрол в Либия и предупреди, че това решение ще има тежки последици.

Мисията на ООН призова всички страни в либийски конфликт да проявяват сдържаност и подчерта колко важно е да се запази целостта и неутралитета на НПК.

Износът на петрол е основният източник на приходи за Либия. "Черното злато" е донесло на страната близо 42 милиарда долара през 2019 година, според НПК, отбелязва ДПА.

Говорител на Либийската национална армия, заяви, че самият либийски народ е решил да затвори петролните съоръжения.

Редица световни лидери се събират утре в Берлин на конференция, чиято цел е да бъде постигнато прекратяване на бойните действия в Либия.

Клуб Z