Българинът, който нападна хора в ресторант в Истанбул, въоръжен с хладно оръжие, по всяка вероятност е бил със силно психично разстройство или под въздействието на силни опиати. Това коментира пред Нова тв генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Българинът беше прострелян от полицията в Истанбул в петък вечерта. 32-годишният Милен Бахчеванов нахлул с нож в заведение в квартал „Байрам паша”. Според местни медии нападнал клиенти на заведението, а след това и полицаите, които били повикани на помощ. Не са помогнали нито водната струя и сълзотворния газ на пожарната, нито предупредителните изстрели на полицаите. Бахчеванов е издъхнал в болницата, след като е прострелян.

В чантата му са намерени Библия и икони. По информация на местните медии българинът е влязъл в Турция на 14 януари. Той има няколко криминални регистрации - за хулиганство, кражби и грабежи.

    „Действията му са били изключително неадекватни. Около час и половина продължават опитите да бъде склонен към споразумение. Но той се е барикадирал, държал се е агресивно”, обясни Ангел Ангелов.

    „Разследването продължава. До момента нямаме официална информация от турските власти. Очакваме в близките часове да я получим”, допълни консулът.

Пред бТВ Росен Желязков, бивш началник на затвора във Варна, обяви, че е разпознал Бахчеванов в кадрите, разпространени от случая в Истанбул, защото е бил един от проблемните затворници. По думите му е имал и сериозна психиатрична диагноза, лекувал се е и в болница у нас, след извършване на други престъпления, но у нас.

Клуб Z