Системата на СОТ в сградата на Агенция "Митници" в Благоевград е реагирала четири пъти по време на обира, а от физическата охрана на място е връщан отговор, че няма нарушение. Това каза на брифинг районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки по повод кражбата с взлом в особено големи размери, извършена в Митническо бюро – Благоевград, към Териториална дирекция "Югозападна", за която се разбра вчера.

Той уточни, цитиран от Агенция "Фокус", че първият сигнал е подаден в 23.35 часа на 17 януари. "Целият обир е извършен за около 2 часа. По сигналите от СОТ установихме и кога е било първото проникване. Предмет на разследване е защо физическата охрана, която е била на място, не е реагирала", каза той.

Прокурорът посочи, че според процедурата физическата охрана, която е на място, е длъжна при подаване на сигнал от СОТ да отиде и да провери дали има проникване. "Информацията, която те са връщали, е, че няма нарушение", прибави прокурор Ковачки.

Той допълни, че не може да коментира какво казват служителите по този въпрос, защото така ще разкрие следствена тайна. "В района има видеокамери, записите от тях са иззети. На тях се виждат неща, които си заслужават нашето внимание, затова и имаме версия, по която се работи", уточни прокурор Ковачки.

Районният прокурор каза още, че кражбата от Митническо бюро – Югозапад, е установена в 08.30 часа на 18 януари. Това е станало при извършване на сутрешния обход от служителите, които застъпват на смяна. Те са видели, че има разхвърляни накити по двора. "Не са откраднати ценни документи на митницата, единствено са взети пари на значителна стойност и метални украшения, които най-вероятно са смятали, че са от благороден метал. Предполагам, че ако крадците са знаели от какво са изработени накитите, едва ли щяха да мъкнат тежки железа. Щяха да се задоволят само с паричната сума.

В открадната сума е имало банкноти в различна валута, сред които и фалшиви, на олбща стойност от около 230 хил. лв.

Той прибави, че в момента са провежда и разследване – защо са се натрупвали веществени доказателства, които не са по досъдебни производства, а по административнонаказателни.

Дневник