Томас Маркъл, бащата на Меган, херцогиня на Съсекс, я обвини, че е печалбарка, която със съпруга си принц Хари само накърнява репутацията на британската монархия.

В интервю за документален филм на развлекателния телевизионен канал Channel 5 той каза, че дъщеря му е захвърлила "мечтата на всяко момиче". Двамата са скарани още от годежа ѝ с принц Хари.

"Разочароващо е, защото тя фактически сбъдна мечтата на всяко момиче", казва Томас Маркъл за филма, откъс от който бе разпространен в неделя. "Всяко момиче иска да стане принцеса и тя го постигна, а сега го захвърля и, изглежда, го прави заради пари."

Разговорът е воден, след като Хари и Меган обявиха, че искат да се оттеглят от официалните си ангажименти като членове на кралското семейство. В събота Бъкинамският дворец съобщи, че от пролетта те няма да са част от семейството, няма да получават публични средства и ще възстановят близо 2.4 млн. паунда, с които беше ремонтиран домът им в Уиндзор. В съобщението на Елизабет Втора се казва още, че тя напълно разбира желанието им за самостоятелен живот и че винаги ще ги обича.

Това се очертава като вероятно най-голямото сътресение за кралското семейство от смъртта на Лейди Даяна, докато кралицата е на особена почит сред британците и институцията създава стабилност във времена, когато страната преминава през изпитанието на Брекзит. Затова новините около Хари и Меган не са водещи само за таблоидите, но и за сериозните медии.

Томас Маркъл обаче смята, че Меган е отказала да изпълнява едно от основните си задължения. Според него кралското семейство е "една от най-великите институции, съществували някога" и че на сватбата през май 2018 г. дъщеря му е поела задължение "да бъде част от кралските особи и да ги представлява".

"Но те рушат тази институция, карат я да изглежда евтино като нещо, което не заслужава уважение... Превръщат я в "Уолмарт" корона. Това е отвратително, не бива да го правят", цитират още думите му от Channel 5.

Той допълва, че не очаква тя или принц Хари да му се обадят, особено в сегашната ситуация. "Мисля, че в момента те се превръщат в две души, изгубили посока. Не ги знам какво търсят и мисля, че те също не знаят."

Дневник