Износът на оръжие от България спада през 2018 г. с 37% спрямо предходната година. Той е бил на стойност 764.5 млн. евро, съобщава "Капитал", като се позовава на данни на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката.

Най-много оръжие е изнесено в Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ, Турция и Алжир. Комисията е издала 524 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на стойност малко над 1 млрд. евро.

Най-голямата част от оръжейния износ през 2018 г. е за Близкия изток - 28% от целия обем, или 213.6 млн. евро, показва докладът на Междуведомствената комисия. Досега обаче на този пазар се дължаха почти половината от продажбите на българско оръжие, а през 2017 г. там са били доставени близо три пъти повече оръжия (616.9 млн. евро).

Огромен спад има в доставките за Ирак, която традиционно получава най-голяма част от българските оръжия.

За ЕС страната е изнесла оръжия за 61.5 млн. евро, половината от които за Полша и Чехия. Традиционно силен пазар остава Турция, където доставките се увеличават с над една четвърт до 59 млн. евро през 2018 г. Същият обем оръжие е бил изнесен и за САЩ.

Дневник