Собственикът на "Национална лотария" Васил Божков се противопоставя на "некомпетентни политици", а не на държавата като институция. Това се казва в официална позиция, разпространена от неговата "Нове холдинг".

Становището идва в контекста на предложенията за национализация на частните лотарии. Позицията е разпространена по-малко от ден след срещата на Божков с привърженици на футболния "Левски", зад чиято собственост стои бизнесменът.

"В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми", гласи позицията. Думите вероятно са насочени към Валери Симеонов и "Патриотите", от които дойде предложението за промени в закона за хазарта.

"Законопроектът създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес. Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК "Левски". При неговото евентуално осъществяване, поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними", завършва позицията.

В неделя вечерта се появи кратко видео от срещата на Божков със запалянковците. На него се чува как бизнесменът казва, че ако законът бъде променен, той няма да има пари за сините.

Изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев заяви, че компанията предлага държавната ѝ такса да отива директно за спорт.

Дневник