Парламентът на Йордания прие днес проектозакон за забрана на вноса на газ от Израел само дни след началото на доставките по многомилиардна сделка от 2016 г., предаде "Ройтерс". Документът бе одобрен от 130-членната долна камара на йорданския парламент и ще бъде представен на правителството за окончателно приемане. Възможно е обаче да не влезе в сила заради законови пречки.

Правителството заяви по-рано, че договорът, който среща широка съпротива в Йордания, е сделка между компании, а не политически въпрос. Контрактът на стойност 10 млрд. долара първоначално бе сключен между йорданската държавна компания за комунални услуги и американско-израелски консорциум начело с тексаската "Ноубъл енерджи" (Noble Energy) с цел осигуряване на газ за производство на електроенергия от йорданските централи. Договорът обаче не бе представен на парламента за одобрение. Сделката е обект на критики, тъй като според йордански депутати прави енергетиката на кралството зависима от Израел.

Според правителството осигуряването на стабилни цени на енергията за идното десетилетие може да донесе годишни спестявания от поне 500 млн. долара и да допринесе за намаляване на хроничния бюджетен дефицит. Вносът на газ от Израел привлече голямо обществено внимание в Йордания и провокира протести и призиви за отхвърляне на сделката, както и на мирния договор между двете страни.

Множество йорданци са потомци на палестинци, пристигнали в страната след създаването на Израел през 1948 г., и възприемат Израел като стар враг, прокудил дедите им от техните домове. /БТА

Дневник