Преговорите за бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз няма да започнат преди края на февруари или началото на март. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че тепърва Брюксел ще определи преговорните насоки, а след това е необходимо те да бъдат утвърдени от Европейския съвет. Самата комисия може да приеме насоките едва след оттеглянето на Великобритания, поясни говорителят.

Утвърждаването на преговорните насоки ще отнеме време, добави той. По неговите думи в случая не става дума за забавяне, а за обичаен процес.

Доскоро Еврокомисията изразяваше готовност да започне следващите преговори с Лондон непосредствено след оттеглянето на Великобритания от ЕС. Предвижда се тези нови преговори да завършат до края на годината, когато изтича преходният срок след напускането на Великобритания, насрочено за 31 януари.

Британският премиер Борис Джонсън изключи възможността за удължаване на преходния период, а този график значи, че Великобритания и ЕС ще разполагат с едва 10 месеца, за да договорят и ратифицират споразумение за бъдещото си партньорство, отбелязва "Гардиън".

В началото на годината председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че няма достатъчно време за договаряне на всички аспекти от бъдещите отношения между ЕС и Великобритания до края на годината, така че двете страни ще трябва да изберат върху какво искат да се фокусират.

"Даунинг стрийт" иска разговорите да започнат скоро и не изключи започване на преговори с Вашингтон за британско-американска сделка преди началото на преговорите с ЕС.

По време на брифинга говорителят беше попитан за коментар на министъра на финансите Саджид Джавид, който през уикенда каза, че Великобритания няма да се съгласува с правилата на ЕС след Брекзит. Говорителят потвърди, че това ще значи по-малък достъп на Великобритания до единния пазар. "Има връзка между отдалечаването от регулациите на ЕС и възможната степен на достъп до единния пазар", подчерта той.

Дневник