Властите на Балеарските острови одобриха късно в петък драстични мерки за ограничаване злоупотребата с алкохол по прочути туристически места. Те включват от спиране на организираните обиколки на заведения до пълна забрана за сервирането на алкохол вечерно време на някои плажове

Извън закона е обявен т.нар. балконинг - скачане на пийнали или пияни туристи от балконите на хотелите директно в басейните под тях. Това предизвика през годините множество инциденти с ранени и десетки убити, припомня "Ройтерс".

По курортите вече няма да има автомати за продажба на алкохол, корабчета за тържества, безплатни барове и рекламиране на алкохолни напитки на три от най-популярните места - Плая де Палма и Магалуф на остров Майорка и Уест енд в Сант Атони на Ибиса. В тези райони няма да се сервира алкохол от 21 до 8 часа

"По този начин Балеарските острови стават първата дестинация в Европа, която започва борба срещу туризма на ексцесиите", заяви пред журналисти Лаго Негуерруела, отговарящ за икономиката и туризма на архипелага. "Който участва в балконинг, ще бъде изгонен от хотела и глобен със сума, стигаща до 60 000 евро, допълни той.

Някои предприемачи коментираха, че мерките са твърде драстични и от тях ще пострада дребният и среден бизнес.

В понеделник Испания отчете абсолютен рекорд на чуждестранни туристи - 83.7 милиона души през 2019 г. Министър Рейес Марото посочи, че седма поредна година страната регистрира увеличение на гостите и че е оптимистично настроена за 2020 г.

След Франция това е най-посещаваната от туристи страна в света и този сектор от икономиката носи почти 12% от БВП.

Дневник