Великобритания спира чуждестранната помощ за мини за добив на въглища и за топлоцентрали на въглища като част от "зелените" политики на правителството, целящи към 2050 г. страната да бъде въглеродно неутрална.

Това съобщи премиерът Борис Джонсън на британско-африканската среща в Лондон. Той обясни, че няма смисъл страната да намалява въглищата, които изгаря, и в същото време да окуражава разриващите се страни да употребяват повече изкопаеми горива.

"Дишаме един и същ въздух, живеем под едно и също небе и всички страдаме от въглеродните емисии и затоплянето на планетата", каза той в словото си. По думите му правителството повече няма да предоставя никаква пряка официална помощ, инвестиции, експортни кредити или търговски стимули за добив на въглища или за въглищни централи в чужбина.

"Казано накратко, нито едно пени на британските данъкоплатци повече няма да бъде директно инвестирано в изкопаване и изгаряне на въглища за електричество. Вместо това ще се съсредоточим върху преход към нисковъглеродни алтернативи или производства с нулеви емисии."

Повечето от чуждестранната помощ за енергийни проекти е под формата на кредитни гаранции. За ТЕЦ-ове не се отпуска финансиране от 2002 г., а за въглищни мини - от 2016 г., но Джонсън заяви днес, че това положение трябва да бъде фиксирано и официално. Една от целите е да се даде пример и на други държави - Япония и Южна Корея например са едни от най-големите в света финансисти на въглищни проекти у дома и в чужбина.

Надеждите са, че това е крачка и към по-широка забрана за финансиране на изкопаемни горива. Миналата година неправителствена организация показа, че от 2010 г. насам от бюджета за чуждестранна помощ 680 млн. паунда са отишли предимно за петролни и газови проекти. Макар да подписа Парижкото споразумение за климата от 2015 г., само през 2016 и 2017 година Лондон е отделил повече средства, отколкото за предходните 5 години, взети заедно.

Ролята на въглищните централи силно намаля във Великобритания, но те продължават да се използват основно в промишлеността. Правителствени данни, разпространени в неделя, показват, че през 2019 г. са били внесени 600 000 тона австралийски въглища.

Дневник