Този вирус от Китай причинява пневмония, за която антибиотици не помагат, първоизточникът му е неизвестен, предава се от човек на човек и в сряда комисия на Световната здравна организация ще заседава извънредно, за да прецени дали има международна опасност за здравето на хората.

Лошата новина е, че коронавирусът, който още си няма име, вече е засечен в още 3 азиатски държави (Япония, Южна Корея и Тайланд, но това са хора, дошли от Китай) и това се случва малко преди близо 400 милиона китайци да започнат да пътуват в петък по повод китайската Нова година. Добрата новина е, че изглежда вирусът е по-слаб от други известни досега случаи, застрашана предимно хора с отслабена имунна система и Пекин е далеч по-открит за споделяне на информация и го прави достатъчно бързо, за да не плъзне паника.

СЗО каза в понеделник, че изглежда източникът е животински, както и че има "ограничено предаване между хора" при близък контакт (при вирусите, поразяващи дихателната система, проблем може да се окаже изкашляне или кихване на носител).

В сряда комисията може да препоръча специални мерки за спиране разпространението му по света, но засега няма никакви препоръки за ограничаване на пътуванията или търговията.

Поразените съобщават за кашлица, висока температура и трудности с дишането, но това се симптоми и за други състояния, поради което не е лесно отличаването на заразените с този вирус и изолирането им. Противовирусни медикаменти могат само да облекчат състоянието, но не и да излекуват. Настанените в болница може да бъдат включени към системи за подпомагане на дишането и да им се вливат течности. Възстановяването зависи в значителна степен от силата на имунната система.

В понеделник Китай съобщи за нови 139 случая (два пъти повече от известното дасега и от три провинции и Пекин), а заедно с тези в чужбина броят им надхвърля 200. Но компютърно моделиране на епидемия от лондонския Imperial College покзва, че случаите вероятно са над 1700, а тези, които са в по-леко състояние, дори няма да бъдат забелязани.

В момента се смята, че това е нов коронавирус, т.е. представител на това семейство, който никога преди не е бил засичан. Те идват от животни или сурова храна, като този път за мястото, където този е прескочил върху хората е подозиран пазар за морски дарове в град Вухан. После се оказа, че има заразени, които никога не са били на този пазар и тогава властите обявиха, че очевидно се предава от човек на човек.

От дошли от животни коронавируси бяха причинени епидемиите от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС или SARS) и Близкоизточният респираторен синдром (MERS). И двата се смята, че са тръгнали от прилепи, макар да са преминали върху хората от различни източници - MERS, например, дойде от едногърби камили. Първите случаи на SARS се появиха в Китай в края на 2002 г., но властите дълго прикриваха епидемията и затова последва глобална паника, заразяване на повече от 8000 души и смъртта на над 750 от тях.

MERS се появи десетилетие по-късно в Близкия изток, но при по-трудно предаване от човек на човек той е доста по-опасен - при заразени около 2300-2500 души починаха близо 800, което означава близо 35% смъртност. През септември 2018 г. министерство на външните работи предупреди за появата на първия за последните 3 години случай на MERS в Южна Корея.

Известни още 4 коронавируса, а китайският ще е седмият. Но първо трябва да се установи животинският носител. Не е задължително това да е морско животно, защото на рибния пазар във Вухан има котки, пилета, прилепи, зайци, змии... Мястото вече е затворено и обеззаразено.

Президентът Си Цзинпин заяви, че ограничаването на епидемията и спасяването на човешки живот е основен приоритет. На жп гари, пристанища и летището в многомилионния град Шънджън срещу Хонконг е въведен термоконтрол на пътниците. Сингапур и Хонконг проверяват идващите с полети от Вухан, където в понеделик стотина души чакаха в 6 сутринта в местна болница със синдроми като от коронавируса. От петък такъв контрол е въведен в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк.

Специалисти, цитирани от Би Би Си, казват, че не е много времето за реакция, защото при разпространяване между много хора, вирусът се размножава и мутира, а опасността е един от щамовете му да се окаже особено смъртоносен.

Дневник