Имиграционната система на Великобритания след Брекзит ще постави "хората пред паспортите", обяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си.

В изказване по време на инвестиционната среща между Обединеното кралство и Африка той заяви, че имиграцията ще стане "по-справедлива" и отношението към хората ще е еднакво независимо откъде идват.

Свободата на движение между Великобритания и ЕС се очаква да приключи след края на преходния период на 31 декември 2020 г.

Правителството казва, че ще въведе основана на точки система от австралийски тип от януари 2021 г. По силата на тази система хората, които искат да работят във Великобритания, ще получават точки според редица професионални и лични характеристики, като например ниво на образование.

В момента заради свободата на движение гражданите на ЕС не се нуждаят от виза, за да работят във Великобритания, но имигрантите от страни извън блока подлежат на система с точки, основана на познанията им по английски език, спонсорство от компания или заплата.

"Поставяйки хората пред паспортите, ще можем да привлечем най-големите таланти от целия свят независимо откъде идват", заяви Джонсън.

Всички основни партии са в голяма степен съгласни със системата, основана на умения. Въпросът е дали правителството иска да наложи някакъв вид контрол - да постави таван.

Дневник