Новооткрита клетка в човешката имунна система може да бъде ключът към излекуване на няколко вида рак – нещо, което медицината не бе успяла да постигне досега.

За откритието се разказва в статия в журнала Nature Immunology, цитиран от Би Би Си. То е направено от учени от Кардифския университет.

Имунната система е тази, която защитава човешкото тяло от инфекции, но може да напада и раковите клетки. Учените са търсили "неконвенционални" начини, по които тя атакува тумори. И са открили Т-клетка в кръвта, която може да "сканира" тялото и да "прецени" дали в него има заплаха, която трябва да бъде унищожена. Тя освен това може да напада видовете рак на простатата, гърдата, белите дробове, гърлото, кръвта, дебелото черво, костите, яйчниците, бъбреците и други, показват лабораторните тестове. Освен това не засяга нормалните тъкани.

"Никой не е вярвал, че такова нещо е възможно", коментира проф. Андрю Сюъл.

Все още не е известно как точно рецепторите на Т-клетката откриват и унищожават раковите клетки – смята се, че тя по някакъв начин получава сигнали за нередности от молекулата MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло.

Защо е важно

Вече има терапии срещу рака, провеждани с помощта на Т-клетки – имунотерапията се смята за бъдещето на борбата с тази болест. Най-известният вид е създаването на уникално лекарство за всеки пациент, като се взима проба кръв и Т-клетките в нея биват генетично модифицирани да нападат рака, умножавани в лабораторна обстановка и връщани обратно в тялото на пациента.

Недостатъкът на този тип терапия е, че засега той действа само на малък брой видове рак и е приложим повече за при болести като левкемия, отколкото при тези, при които се формира солиден тумор. Лечението с новооткритата Т-клетка би действало по подобен модел.

Засега експериментите са на начално ниво. Тестове се провеждани върху животни и клетки, ще са необходими много проверки за безопасност, преди да започнат опити и с хора.

Дневник