Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че италианският и британският внос могат да бъдат обложени с допълнителни мита, ако тези страни не се откажат от плановете си да въведат данък върху компаниите, предоставящи дигитални услуги. Това съобщи днес в електронното си издание в. "Уолстрийт джърнъл", цитирано от БТА.

Вчера изданието информира, че президентът на Франция Еманюел Макрон след телефонен разговор с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил да отложи въвеждането на дигиталния данък във Франция до края на годината.

Коментирайки ситуацията, Мнучин определя решението като примирие, което е в основата на бъдещето решение на проблема. Той изразява надежда, че Италия и Великобритания, обявили намерение да въведат такъв налог, няма да го направят.

"В противен случай те ще бъдат принудени да се сблъскат с митата на президента Тръмп. С тях ще имаме подобни разговори", отбелязва Мнучин в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Франция реши през юли да въведе 3-процентов налог върху приходите от услуги в цифровата сфера, които реализират компании с общи приходи от над 25 милиона евро във Франция и над 750 милиона на световно равнище. Вашингтон заплаши да наложи в отговор мита на френски продукти.

Дневник