Френското правителство предлага да бъдат закрити 14 ядрени реактора до 2035 година, включително и в атомната централа "Фесенем" още през първото шестмесечие на 2020 година, предаде "Ройтерс".

Така производството на електричество от атомна енергия ще бъде сведено до 50 на сто от енергийния микс спрямо 75 процента в момента според многогодишната енергийна програма на Франция.

Правителството ще поиска енергийната компания Е Де Еф (EDF) да спре два реактора през периода 2025-2026 година.

Според документа затварянето на реакторите освен във "Фесенем" ще се извърши между 2029 и 2035 година.

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане в интернет до 19 февруари 2020 година и ще бъде обсъден на различни инстанции.

Е Де Еф е предложила правителството да обмисли спирането на реакторите по двойки в седем от централите, където са най-старите реактори - по 900 мегавата. Във всяка от тези АЕЦ има по четири и повече реактора, така че закриването на два от тях няма да доведе до пълното спиране на атомната централа.

Тази първа редакция на многогодишната енергийна програма се основава на развитието на възобновяемите енергии и намаляването на дела на атомната енергия в производството на електричество. Тя беше критикувана заради недостатъчното внимание, отделено на развитието на биогаза и морските вятърни централи.

БТА/Дневник