Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно отказа за вписване на партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" в регистъра на политическите партии.

С решение от днес тричленният състав на ВКС е приел доводите на Софийски градски съд, че символът на партията - ръка в син цвят с трите цвята на българското знаме, нарушава конкретната разпоредба на Закона за политическите партии /ЗПП/. В член 5, ал. 1 на ЗПП се казва, че "политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения".

Въпреки че в логото на партия "Няма такава държава" не е използвано буквално знамето, и адвокатите на новата формация подчертаха още пред първата съдебна инстанция, , че трицветните линии са само цветове, а не националният флаг, върховните съдии определиха за неоснователна жалбата и протеста на прокуратурата срещу отказа на СГС.

От мотивите на ВКС се разбира, че не е задължително да е използвано конкретно изображението на знамето, достатъчно било внушението на трицветните линии. "Самото формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също съставлява нарушение на чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии", изтъкват върховните съдии.

ВКС не приема и доводите в жалбата и в протеста на прокуратурата, че има регистрирани други политически субекти, в чиито символи се съдържат елементи на националното знаме.

"Евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от регистърен съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, не може да е основание за възприемането ú като приложима съдебна практика", пише съдът. И добавя: "Визираният в касационната жалба и протеста принцп изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите", заявяват върховните съдии.

Партията на Слави Трифонов с име на популярна негова песен, - "Няма такава държава", бе учредена в началото на октомври 2019 за двайсетина минути на странно събрание - при закрити врати. Сега отказът да бъде регистрирана допълнително отграничава новата формация от останалите на политическия терен, като се има предвид, че след усложняването на процедурата за регистрация в началото на 2001 г., този отказ е може би вторият след отказа да бъде рагистрирано движението на Симеон Сакскобургготски НДСВ през април 2001. Тогава поради липса на време до изборите за поправка на устава НДСВ бе принудено да се яви с реистрацията на друга партия.

Пред партия "Няма такава държава" такъв проблем не стои.

Дневник