България е натурализирала ирански таекуондист, съобщава агенция Tasnim, цитирана от Би Би Си. Фарзад Золхадри публикува във "Фейсбук" снимка от Белмекен, на която е с екипировка на България.

"Дневник" изпрати въпроси до министерството на спорта по темата. Президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев не беше открит за потвърждение и коментар.

"Най-доброто и най-важното решение в живота ми", написа 27-годишният Фарзад Золхадри във "Фейсбук" и благодари на Бинев и българската федерация. "Предстоят добри неща", добави той.

Золхадри е бивш ирански национал, бил е капитан на младежкия отбор на страната си, пише Tasnim. Според информацията той има бронзов медал от азиатското първенство и сребърен от Световната купа в Мексико през 2015 г.

Золхадри напуска родината си дни след като единствената жена, олимпийска медалистка в историята на Иран - Кимиа Ализадех, направи същото.

В последните месеци министърът на спорта Красен Кралев няколко пъти казва, че "таекуондото е един от най-бързо развиващите се спортове, който е обичан и практикуван от много млади хора в България". Миналата година държавата отпусна 700 хил. лв. за организирането на тридневен турнир в София.

Дневник