Руският президент Владимир Путин се срещна с членовете на новото правителство, ръководено от сменилия Дмитрий Медведев премиер Михаил Мишустин.

По-малко от седмица след като Путин обяви мащабни промени в управлението на Русия - довели до оставката на Медведев - кабинетът в Москва изглежда по-различно. В него ще има девет вицепремиери вместо десет; шестима са нови. Само трима са запазили постовете си.

Първи вицепремиер ще е помощникът на президента Андрей Белоусов. Считан за близък съратник на Путин, заемащ тази длъжност от 2013 г., той първоначално оглавява и министерството на икономическото развитие, след връщането на Путин в Кемъл. Сменен е от Максим Орешкин (последният също напуска поста си според новия състав на кабинета) през 2016 г. Изданието The Bell цитира руски служител, според когото всички документи и икономически предложения, постъпващи при Путин, се представят и на Белоусов. Твърди, че е единственият от икономическия блок, поддържал анексията на Крим през 2014 г.

Министерствата ще са 21 вместо 22, закрито е Министерството по въпросите на Северен Кавказ (по-рано бе съобщено, че като представител на президента в Северен Кавказ ще бъде изпратен смененият от Путин главен прокурор Юрий Чайка).

Основни министри като тези на финансите (Антон Силуанов), на енергетиката (Александър Новак), на отбраната (Сергей Шойгу) и на външните работи (Сергей Лавров) обаче запазват позициите си. Във властта остават общо 12 министри от кабинета на Медведев.

Дневник