Две от топлоцентралите на бизнесмена Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", официално ще горят по 70 хил. тона RDF годишно от софийския завод за отпадъци. Това се вижда от сключения тригодишен договор на стойност 14.8 млн. лв. без ДДС между Столичната община и обединението между двете централи - "БДТ Садината", съобщава "Капитал".

Информацията за въпросното споразумение беше публикувана вчера в Агенцията по обществени поръчки, като самото решение за възлагане е от 9 януари. В началото на годината пък беше сключен и договор с циментовия завод "Холсим" за изгарянето на други 80 хил. тона RDF годишно. Общината не получи нито една оферта за трите останали пакета по 10 хил. тона отпадък и сега не се знае как точно ще се оползотворява той. Сигурно е, че депонирането му в сметища е невъзможно от законова гледна точка.

Централите на Ковачки бяха единствените кандидати за пакета от 70 хил. тона RDF и поискаха най-високите възможни цени за изгарянето му. Офертите стигат до 60 лв. на тон в зависимост от вида и количеството боклук и ще бъдат платени от софиянци през такса смет.

Как точно ще се случи изгарянето на RDF, след като екоминистърът Емил Димитров обяви, че една от инсталациите на ТЕЦ "Бобов дол" трябва да бъде затворена, защото не разполага с всички необходими разрешителни, четете тук. След думите на Димитров прокуратурата започна проверка на топлоцентралата.

Дневник