На 24 януари, от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува Роза Боянова с последната си поетична книга „Обратна гравитация”. Поетесата и стихосбирката ще представи режисьорът Николай Гундеров, съобщиха от библиотеката.

Роза Боянова е носителка на националната литературна награда за дебют „Владимир Башев” и националната награда за лирика „Иван Пейчев”. Сред поетичните й книги са още „Жадна вода”, „Биография на чувствата”, „Метафори”, „Мастилена аура”, „Стихоприношения”, „Далечен диптих”, „Меда на поезията”, „Чернови на Млечен път” и др. Стиховете й са превеждани на английски, немски, руски, украински, полски, гръцки, турски, румънски, сръбски и други езици.

Поетесата създава в Шумен първото литературно студио за работа с деца в областта на изящната словесност – „Камбанка”, превърнало се в творческа лаборатория за издирване, развитие и изява на детски дарования.

От 1989 г. Роза Боянова живее в Бургас, където продължава работата си с деца и млади творци в разкритото от нея към читалище „Любен Каравелов – 1940” литературно студио „Митични птици”. Роза Боянова е заместник-председател на дружество „Български писател” в Бургас и заместник-главен редактор на регионалния месечник за литература и изкуство – вестник „Автограф”.

ШУМ.БГ