Британското правителство на премиера Борис Джонсън претърпя вчера четвърто поражение в приемането на законодателството за Брекзит, след като горната Камара на лордовете гласува за гаранции в защитата на деца бежанци, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз на 31 януари, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

След общите избори на 12 декември Консервативната партия на Джонсън се сдоби с голямо мнозинство в долната Камара на общините, която по-рано този месец бързо одобри законодателството, необходимо за ратифицирането на споразумението за раздяла с Брюксел.

В понеделник обаче Камарата на лордовете, в която правителството няма мнозинство, внесе три промени в законодателството, включително за правата на гражданите от ЕС след Брекзит.

Вчера с 300 срещу 220 гласа горната камара гарантира, че непридружените деца бежанци ще запазят възможността си да се съберат във Великобритания със своите семейства. Това обещание бе дадено от предишния премиер Тереза Мей, но Джонсън го извади от текста на своето законодателство.

Говорител на премиера каза, че правителството ще се опита да отхвърли промените, когато Камарата на общините се събере по-късно тази седмица.

Дневник