Бившият вътрешен министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев разкритикува пред Би Ти Ви законопроекта на ДПС, който предвижда застрашени лица да плащат услугите на държавната Национална служба за охрана (НСО).

Сред вносителите се е подписал и депутатът и бизнесмен Делян Пеевски, който за ден през 2013 г. беше шеф на ДАНС, поемайки поста от издигнатия за министър Йовчев. Под натиска на протести Пеевски бързо подаде оставка, но е охраняван и до днес. За законопроекта съобщи в края на миналата година председателят на партията Мустафа Карадайъ, който обяви и че движението предоставя автомобилите, с които се охраняват Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган, а НСО осигурява само заплатите на ангажираните служители. Промените, предлагани от ДПС, предвиждат лицата, които имат право на охрана по закон, да могат сами да плащат на НСО по тарифа, утвърдена от министъра на финансите и по предложение на началника на службата.

"Такъв подход не е добър за държавна структура, НСО трябва да има ясно дефинирани функции и кръг защитавани лица. Ако имаме лице, което попада в този кръг, това трябва да е за сметка на бюджета", каза Йовчев, според когото "не може да превръщаме НСО в частна охранителна фирма".

Бившият вътрешен министър попита риторично какво ще стане, ако нивото на заплаха на конкретен човек е високо, а той не може да си плати. Предупреди и че охраната на всеки изисква много голям ресурс на службата - и човешки, и технически, а служителите не могат толкова бързо да бъдат пренасочвани, нито да се набира нов ресурс. Освен това, според него не може да се предоставя и техника "ей така", защото техниката на НСО отговаря на специфични изисквания и е оборудвана със специални технически средства.

Според Йовчев трябва да се преосмисли целият модел на службите. "Сегашният модел е бил смислен до края на 90-те години. Имаме нужда от нов модел на системата за сигурност, нови функции на службите и начина, по който да изпълняват задълженията си", каза той.

Йовчев в момента е доцент в катедра "Национална сигурност" в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Дневник