Григор Димитров остана на крачка от най-значимия обрат в Големия шлем в кариерата си, но отпадна от Australian Open.

Българският тенисист отстъпи с 4:6, 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3), 6:7 (4) срещу Томи Пол след зрелищен двубой, продължил около 4.30 часа.

Мачът му с осемдесетия в света беше изключително тежък. Димитров положи огромни усилия и беше близо до целта, като сервираше за победата в петия сет, но допусна обрат от 30:0.

Следващият съперник на Пол ще е унгарецът Мартон Фучович, който е 67-и в света.

Мачът започна оспорвано, като двамата печелеха сервис-геймовете си. Димитров пръв стигна до възможности за пробив в шестия гейм, но съперникът му се защити. Пол нанесе ключов удар в много важен момент, като проби за 5:4, а след това взе първия сет.

Вторият сет се разви по почти същия начин, като разликата беше, че този път в деветия гейм Димитров се спаси и не позволи да бъде пробит. Стигна се до тайбрек, в който българинът поведе с 4:0 точки след два минипробива.

Пол се вдигна и направи обрат, а Димитров не можа да отговори и загуби с 6:8.

Българинът започна обещаващо третия сет, като постигна първия си пробив. Веднага след това обаче Пол отвърна и изравни. В седмия гейм Димитров отново проби и този път го защити. Мачът продължи да бъде много оспорван, но 18-ият в схемата съумя да вземе сета след третия си пробив.

Българинът успя да спечели сета, въпреки че направи три двойни грешки в него. Димитров обаче реализира два пъти повече уинъри от Пол и беше по-агресивният тенисист на корта.

Четвъртият сет започна с пробив за американеца, който се възползва от колебания при началния удар на Димитров. Бившият №3 обаче много бързо отговори и още в следващия гейм върна пробива, а след това го затвърди.

Последва надлъгване между двамата, стигайки се до равенство при 4:4, а деветият гейм се оказа един от най-важните. Пол три пъти стигаше до възможност за пробив, но Димитров показа характер и с правилните решения на корта успя да вземе подаването си, повеждайки с 5:4.

В 12-ия гейм се отвори шанс пред Димитров да вземе сета, но с много агресивна игра и на моменти хазартни решения Пол успя да вземе подаването си, за да докара нещата до нов тайбрек.

Това по никакъв начин не разколеба Димитров и той започна ударно в тайбрека. Българинът поведе с 4:0, подобно и на ситуацията във втория сет. Американецът върна две точки, но след това нямаше отговор на играта на бившия №3. Димитров затвори сета със 7:3 в тайбрека.

В решителния сет българинът успя да притисне съперника си с пробив за 3:2, но Пол веднага изравни. Последва нов пробив за Димитров и този път той го защити. При 5:4 18-ият в схемата сервираше за спечелването на мача и поведе с 30:0, но американецът продължи да играе с увереност и направи обрат, за да изравни.

След размяна на геймове се стигна до решаващ тайбрек. Той беше равностоен до 3:3, след което Пол влезе в силна серия и спечели убедително.

Дневник