Шесткратният шампион Роджър Федерер се класира лесно за третия кръг на Australian Open след чиста победа над Филип Крайнович – 6:1, 6:4, 6:1. Маестрото се нуждаеше от час и 32 минути, за да пречупи 41-ия в световната ранглиста.

Крайнович имаше големи проблеми с физическото си състояние, като само ден по-рано игра пет сета с квалификанта Куентин Халис.

Сърбинът впечатли с невероятно висок процент на първия сервис – 74%, който в първия и втория сет дори беше 89 и 90. Това обаче не му помогна срещу далеч по-опитния Федерер, който взимаше правилните решения на корта. Федерер се класира за третия кръг за 21-и път, като никога досега не е пропускал да премине първите две препятствия в Мелбърн.

Швейцарецът постигна своята 99-а победа в Мелбърн. В кариерата си Федерер има само 14 загуби в 21 участия в Австралия и е рекордьор по брой победи в надпреварата. Зад него е Новак Джокович, който има 71.

Ако прескочи и третия кръг, Федерер ще стане първият тенисист, достигнал до 100 победи в два от турнирите от Шлема. На "Уимбълдън" Маестрото има 101 победи. Швейцарецът е единственият, постигал подобно нещо, след като с най-много победи на "Ролан Гарос" е Рафаел Надал (93), а на US Open – Джими Конърс с 98. В Ню Йорк швейцарецът има 89, а в Париж – 70.

В третия кръг Федерер ще играе с представителя на домакините Джон Милман, който се справи с 31-ия поставен Хуберт Хуркач.

"Началото на сезона е отлично за мен. Чувствам се много добре, тренирам много здраво и просто нямам търпение за следващите мачове. Надявам се да направя добър мач и в третия кръг", каза швейцарецът.

Напред продължава и шампионът от 2019 г. Новак Джокович, който победи лесно Тацума Ито с 6:1, 6:4, 6:2. От поставените за третия кръг се класираха още Диего Шварцман, Марин Чилич, Милош Раонич и Роберто Баутиста-Агут, а Стефанос Циципас дори не трябваше да играе, след като съперникът му Филип Колшрайбер се отказа поради контузия.

Една от големите изненади беше отпадането на осмия в схемата Матео Беретини. Италианецът изоставаше с 0:2 сета срещу Тенис Сандгрен, но докара нещата до решителна пета част, в която все пак отстъпи.

При дамите очаквани победи записаха Наоми Осака, Петра Квитова, Ашли Барти, Каролине Вознячки, Серена Уилямс и Кори Гоф.

Дневник